Geschiedenis

Actief sinds de jaren ’30

Net zoals in de omliggende gemeenten werd er reeds veel vroeger toneel gespeeld. Een echte toneelvereniging was het niet. Eerder een vriendenkliek, die onder en met elkaar, een toneelproductie bracht, op de planken van de plaatselijke parochiezaal. Er werd zelfs al eens op verplaatsing gespeeld. Wanneer er in Webbekom voor het eerst aan toneel werd gedaan weten we niet precies. Volgens enkele betrouwbare bronnen was men al actief in de jaren ’30. Uit die periode hebben we helaas tot hiertoe niets kunnen terugvinden.

1951 – Voorzitter voor het eerst op de planken

Na de oorlog , in 1951 om precies te zijn, stond de huidige voorzitter van “WebbeKOMedie” voor het eerst op de planken. Hij was toen 13 jaar. De daaropvolgende jaren werd het aantal producties opgevoerd. Nadien kwam er de periode van de plaatselijke fanfare “Sint-Cecilia” waar onze voorzitter, Willy Prinsen, spelend lid van was, die na haar jaarlijks concert, een blijspel ten tonele bracht.

Begin jaren ’70 – Terugval

Begin ’70 viel het allemaal wat stil om onverklaarbare redenen. Of toch? Te weinig interesse bij de spelers of was het de opkomst van de televisie?

In 1978 werd de draad terug opgenomen

Vijf mensen waaronder Willy, staken de hoofden terug bij elkaar en gingen aan de slag. De andere medewerkers waren ; Irma Vanmeldert, Gilberte Prinsen, Diane Severijns, en Henri Prinsen. Zij gingen toneelbrochures lezen en …….spelen.

Begin jaren ’80 – Eerste opvoeringen

Ze staken van wal met : “Oh die mannen”. Daarna volgden “ De zevende zoon”, “diplomaten op oorlogspad”, “Vrijers voor Tonia”, “Toon hee ’t miljoen”, enz. Het waren de plaatselijke K.W.B. en de K.A.V. afdelingen die samen de handen in elkaar sloegen en tekenden voor de jaarlijkse opvoeringen, zoals “De kat op het spek”, “Slisse en Cesaer”, “Slisse bouwt”, “De mirakelmakers”, “Klachten”, “Tango Tango”, enz.

Begin jaren ’90 – Achteruitgang

Eind jaren ’80 en begin ’90 ging het snel achteruit met het verenigingsleven van Webbekom. De K.W.B. en de K.A.V. hadden hier ook onder te lijden, wat reeds was gebeurd met de fanfare, kon niet worden vermeden. Deze twee verenigingen gingen eveneens ter ziele. Toen rees bij enkele acteurs de vraag :”En wat nu met toneel?” Er werd een kerngroep opgericht met daarin enkele acteurs en oud-bestuursleden van K.W.B. en K.A.V. en gelukkig bleven de jaarlijkse opvoeringen verder bestaan. De opbrengst ging naar het bouwcomité van de jeugdbeweging.

2 juli 1997 – WebbeKOMedie

In de zomer van ’97 zaten enkele mensen luidop te denken over het oprichten van een “echte” onafhankelijke toneelvereniging. “WebbeKOMedie” werd boven de doopvont gehouden op woensdag 2 juli 1997. Er komt een eigen bestuur, een eigen werkkring en de bal ging aan het rollen. De eerst opvoering onder de naam “WebbeKOMedie” gaat door in maart 1998 “Hot Lips”.

19 november 2013 – WebbeKOMedie als volwaardige VZW

Op 19 november 2013 is WebbeKOMedie een volwaardige VZW geworden. Sindsdien is er ieder jaar begin maart een nieuwe productie.